Драги предупреди да не бъде разхлабвана бюджетната дисциплина в ЕС

15 юли 2014 - 09:08 |   Прочетена (527) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги предупреди да не бъде разхлабвана бюджетната дисциплина в ЕС в опит да бъде стимулиран икономическият растеж, предаде ДПА.

„Сегашните правила вече са достатъчно гъвкави”, аргументира се той в реч на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Драги подчерта, че от задлъжнялостта се излиза чрез генериране на икономически растеж, а не чрез разходи и трупане на нови дългове.

Той направи уговорката, че изключение от правилата може да има, когато има дълбоки структурни реформи.

Предприетите досега мерки дават импулс за растеж през следващите две години, отбеляза шефът на ЕЦБ. В същото време Драги предупреди, че ако започнатите реформи не бъдат изпълнени до край, това може да навреди на икономическото възстановяване. Структурните реформи са ключът към стимулирането на икономиката, изтъкна той.

Централният банкер на ЕС отправи това предупреждение на фона на новите признаци, че икономическото възстановяване на еврозоната е крехко, пише БТА. Родината на Драги Италия, която е ротационен председател на Европейския съюз, оглавява кампанията за гъвкаво прилагане на бюджетните правила на ЕС, именно с аргумента, че правенето на отстъпки - като даването на повече време на провеждащите реформи страни да изпълнят бюджетните си цели - ще насърчи икономическия растеж.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »