Португалската централна банка ускори подмяната на ръководството на BES

14 юли 2014 - 12:34 |   Прочетена (763) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Португалската централна банка нареди незабавното назначение на нов изпълнителен директор и членове на борда на Banco Espírito Santo, португалската банка, чийто проблеми доведоха миналата седмица до разпродажби на европейските борси.

Ходът ускорява с две седмици смяната на директорите от фамилията Еспириту Санту, основните акционери в BES с независим управленски екип, който няма връзка с фамилията или с настоящия борд.

В изявление, централната банка съобщи, че е наредила на банката да проведе спешно събрание в неделя вечер, на което Витор Бенту, уважаван икономист и мениджър, да бъде незабавно назначен за новия изпълнителен директор.

Акциите на BES пропаднаха с над 36% миналата седмица, заради страховете за експозициите й към групата Espírito Santo, след като холдинговата компания на групата пропусна плащане по облигационен заем.

Не се предвиждаше Бенту и екипът му да поемат управлението до извънредното общо събрание, което бе насрочено за 31 юли, на което Рикарду Еспириту Санту Салгаду, който бе начело на банката 22 години, трябваше да отстъпи мястото си, заедно с целия борд.

Жоао Морейра Рату, в момента шеф на дълговата агенция на страната, ще поеме поста главен финансов директор, а Жозе Онориу, друга известна бизнес фигура, ще е новият вицепредседател на борда.

Еспириту Санту, френската Crédit Agricole – вторият по големина акционер в BES и регулаторът, вече бяха одобрили назначението на новия мениджмънт от края на месеца. Според централната банка, новите назначения и новата управленска структура на банката трябва да бъдат ратифицирани на събранието на 31 юли.

Вчера премиерът на страната заяви, че данъкоплатците няма да трябва да спасяват фалирали банки, давайки ясно да се разбере, че държавата няма да оказва държавна подкрепа за BES.

Педро Пасош Коелю заяви, че частният бизнес „трябва да понесе последствията на лошите сделки, които прави. Данъкоплатците няма да бъдат карани да понасят загубите на частни компании”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »