В Кипър бе въведен гарантиран минимален доход

11 юли 2014 - 14:17 |   Прочетена (702) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В Кипър бе въведен гарантиран минимален доход като основа за изплащането на социални помощи. С гласувания от парламента закон започва кардинална реформа в системата на социалното подпомагане в страната, предава кореспондентът на БНР на острова.

Гарантираният минимален доход е в размер на 480 евро месечно на човек, като общият доход се определя на базата на състава на семейството, с допълнително увеличение от 50% за всеки друг негов член над 14-годишна възраст и с 30% за непълнолетните.

Гарантираният минимален доход е изчислен да покрива разходите за основни нужди на социално слабите домакинства и да им осигури достоен живот. Отчетени са стоки и услуги от първа необходимост като храна, облекло, обувки и жилище, вода, електроенергия и горива, транспортни и телекомуникационни услуги, здравни услуги, свободно време и култура, наеми. Тази потребителска кошница ще бъде преразглеждана на всеки две години.

Предварителните разчети на социалното министерство сочат, че около 90 000 души ще бъдат обхванати от новите социални плащания. Кандидатите трябва да отговарят на определени критерии за доход, притежание на движимо и недвижимо имущество, банкови депозити и други активи. За първи път право на социално подпомагане получават и работещите с ниски доходи, които се очаква да са около 10 000 души. Ще бъде създаден национален регистър на всички получаващи социални помощи, за да има прозрачност за процеса.

За покриване на новите социални разходи до края на тази година ще са необходими допълнителни 25 млн. евро и 50 млн. евро за 2015-а г. Те ще бъдат осигурени от държавния бюджет и икономии от други социални програми. Първите социални помощи, излатени по новия ред, ще са през септември.

Новият модел на социална политика в Кипър бе договорен с Тройката международни кредитори. Целта е бюджетните средства да бъдат насочени към най-уязвимите групи и нуждаещите се семейства, като им осигури адекватна социална защита по време на икономическата криза, в която се намира Кипър. Опозиционните партии обаче критикуваха закона, че той не отговаря на нуждите на хората в момента.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »