ЕК ще разследва Ирландия, Люксембург и Холандия

11 юни 2014 - 12:00 |   Прочетена (548) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Еврокомисията ще започне официално разследване на фискалните мерки, предложени от Ирландия, Люксембург и Холандия на мултинационални корпорации като Apple, твърди Уолстрийт джърнъл на интернет сайта си, цитиран от АФП.

Брюксел се пита дали някои компании не се възползват от "по-благоприятен данъчен режим, отколкото им дават право правилата на Европейския съюз", което се проявява като "непозволена държавна помощ", пише бизнес ежедневникът, позовавайки се на запознат с въпроса източник.

Няколко големи компании като Apple, Google, Starbucks и Amazon бяха взети на прицел от много западни правителства заради счетоводни трикове, които корпорациите използват и това им позволява да плащат само малък процент от данъците в някои страни, пише БГНЕС.

Разследването е в рамките на по-широка борба от страна на ЕС срещу укриването на данъци, борбата срещу което стана приоритет за европейските лидери.

Ако се "установи, че компаниите са получили държавна помощ, (ЕК) може да поиска възстановяване на средствата", пише Уолстрийт джърнъл, като същевременно отбелязва, че на практика", такива искания са редки".

В Съединените щати парламентарна комисия разследва през 2013 г. мрежата от чуждестранните дъщерни дружества, използвани от Apple, за заобикаляне на плащането на данъци върху десетки милиарди долари печалба. Без да обвинява компанията за незаконни действия, комисията подчерта позицията на Ирландия, редовно обвинявана в игри с мултинационалните компании, като предлага особено нисък данък за - едва 12.5%, докато средната норма за еврозоната е 23%.

Според парламентарното разследване в САЩ, някои компании като Apple, които винаги казват, че спазват закона, дори преговарят за още по-ниска ставка - по-малко от 2%.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »