Уолстрийт чака с нетърпение решенията на Европейската централна банка

05 юни 2014 - 10:00 |   Прочетена (570) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Уолстрийт чака с нетърпение днешните политически решения на Европейската централна банка, като се очаква тя да понижи прогнозите си за икономиката на блока от 18 страни, ползващ единната валута и да обяви допълнително разхлабване на монетарната политика.

„Вероятно най-важното и определящо движението на пазарите решение тази седмица се чака в Европа, където ЕЦБ се събира. Очаква се ЕЦБ да понижи поне трите си основни лихви, а не са изключени и допълнителни политически опции. Точната форма на тези действия не е ясна, но най-вероятна изглежда програма за покупка на активи. Ако ЕЦБ понижи депозитната си лихва, тя ще стане първата централна банка, която ще взима пари за депозирането на средства при нея (т.е лихвата ще стане отрицателна)”, коментира Бил Стоун, главен инвестиционен директор на PNC Financial Services Group.

"Те трябва да направят нещо, това е задължително. А сигнализирането, че лихвите ще останат на ниски нива за продължителен период от време, с това трябва да започва всяко изречение”, казва Арт Хоуган, главен пазарен стратег на Wunderlich Securities.

Събирането на ЕЦБ във Франкфурт идва ден след данни, които показаха че икономическият растеж в еврозоната губи пара през първото тримесечие.

Слабият доклад натежа над европейските акции и еврото, като подчертава трудностите на президента на ЕЦБ Марио Драги да съживи икономиката, като в същото време избегне дефлацията.

„Това от което еврозоната наистина се нуждае е слабо евро, износителите отчаяно се нуждаят от слабо евро, така че да могат да увеличат износа си. Сега трябва да се направи крачката, повече действия и по-малко говорене”, коментира Хоуган от Wunderlich.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »