Швейцарците отхвърлиха на референдум минимална заплата от 4000 франка

19 май 2014 - 10:32 |   Прочетена (564) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Швейцарците отхвърлиха на референдум предложението в страната да бъде въведена минимална работна заплата от 4000 франка (3300 евро) месечно. При избирателна активност от 56% против идеята бяха 76.2% от гласувалите.

Обединението на швейцарските профсъюзи искаха гарантирано почасово заплащане от не по-малко от 22 швейцарски франка на час.
 
Месечен доход от 4000 франка е около две трети от средната заплата на швейцарците и би станало най-високата минимална гарантирана заработка в света. По мнението на профсъюзите това ще защити хората, заети на нископлатени работни места, каквито в Швейцария са около 9% от наетите, или около 330 000 души. В страната минимални заплати получава хотелският персонал, продавачите в магазините за облекло и обувки.
 
"Хората на пълна заетост имат право да живеят благодарение на работата си, недопустимо е такъв човек да получава подкрепа от държавата, за да се издържа, заяви председателят на Обединението на швейцарските профсъюзи Паул Рехщайнер.
 
Противници на идеята си професионални организации, частният и дребният бизнес, осигуряващ две трети от работните места в Швейцария.
 
Швейцарците обикновено гласуват срещу предложения, които според тях биха могли да се отразят зле на успешната им икономика, коментират наблюдатели. Критиците на предложението за узаконяване на минимално заплащане предупреждаваха, че то може да навреди на конкурентоспособността и да доведе до съкращаване на работни места.

С малка разлика - 52% "за" при 48 на сто "против", швейцарците отхвърлиха друго предложение, включено в референдума - за закупуване на 22 шведски изтребителя "Грипен".

Те обаче одобриха с голямо мнозинство останалите две инициативи, подложени на гласуване - забрана педофили да работят с деца и за реформиране на здравния сектор с цел подобряване на достъпа до медицинско обслужване.

Швейцарските избиратели, свикнали с редовните допитвания - референдуми и народни инициативи, които съставят основата на швейцарската демокрация, в по-голямата си част гласуваха предварително по пощата или интернет, но въпреки това изборните секции бяха отворени за два часа между 10.00 и 12.00 часа местно време вчера.

Според статистиката на Федералната канцелария на Швейцария, от края на Великата френска революция през 1799 година от 1645 референдуми, организирани в света, почти всеки трети (или 591 броя) е бил в Швейцария.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »