Безработицата във Великобритания е паднала до 6.8%

15 май 2014 - 09:27 |   Прочетена (1098) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Безработицата във Великобритания е спаднала до 6.8% и това е най-ниската цифра за последните пет години. Експерти обаче предупреждават, че все още е рано да се говори за трайно излизане от кризата, предава БНР.

Хората без работа на Острова са с 133 хиляди души по-малко, сочат последните данни на Националния статистически институт в Лондон. Сега едва 2.2 милиона са на социални помощи.

Премиерът Дейвид Камерън призна в съобщение в Туитър, че предстои още много работа за пълно възстановяване на икономиката, но приветства спада в безработицата като знак, че британците вече имат по-голяма финансова сигурност.

Данните обаче показват, че добрата новина е предизвикана от резкия скок в броя на хората, започнали свой бизнес. Само през последната година те са се увеличи с 375 хиляди.

В момента четири и половина милиона души на Острова са самонаети. Според експерти това повдига въпроса колко от тях са били принудени да поемат по пътя на предприемачеството само защото са били уволнени и дали техният бизнес изобщо ще бъде успешен. Проучвания показват, че заплатите в самонаетия сектор са с около 40% по-ниски от тези на работещите за държавни институции и частни компании.

Коментирайки новите статистически данни, министърът на икономиката Винс Кейбъл предупреди, че тенденцията да се наема евтина работна ръка подкопава стремежа да се инвестира в нови технологии и по-голяма продуктивност.

В реч на бизнес конференция в Лондон той посочи, че за сериозно икономическо възстановяване може да се говори едва когато по-ниската безработица и наличието на повече трудови места подобрят жизнения стандарт чрез заплати, които са над нивото на инфлацията. 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »