Португалия ще пласира 10-годишна емисия ДЦК за първи път от 2011

23 април 2014 - 10:13 |   Прочетена (503) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Португалия провежда аукцион за 10-годишна емисия държавни ценни книжа за до 750 милиона евро днес, в първия си пазарен опит да набере финансиране от април 2011, с наближаването на окончателния край на спасителната програма за страната, съобщава CNBC.

Цената на финансиране на страната пада в седмиците преди аукциона, като доходностите по 10-годишната бенчмаркова емисия паднаха през миналата седмица до осемгодишно дъно. Днес те се търгуват не много далеч от това рекордно дъно, носейки доходност от 3.705%.

Аукционът идва в момент, когато кредиторите на страната, МВФ, ЕС и ЕЦБ започнаха анализ на изпълнението на спасителната програма за последен път, предвид подготовката на Лисабон за излизането от програмата през май.

Дълговата агенция на страната, IGCP, съобщи, че ще предложи книжа за между 500 милиона и  750 милиона евро от емисията с матуритет 2024.

Крейг Весей, директор на инвестиционното звено за книжа с фиксирана доходност във Sanlam Private Investments коментира, че не би купил португалски книжа при настоящите нива, тъй като доходностите са паднали много, а фундаменталната картина е останала същата.

„Просто не мисля, че са така атрактивни, както бяха. Ако се върнем, дори само преди три или четири месеца, доходностите бяха значително по-високи”, коментира Весей пред CNBC.

"Гърция и Португалия – книжата им щяха да са атрактивна покупка, когато доходностите бяха 7 или 8%, при абсолютно същата фундаментална ситуация, от нашата гледна точка”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »