Британски дипломат спечели 100 000 евро за план за излизане от ЕС

09 април 2014 - 16:08 |   Прочетена (770) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

30-годишен британски дипломат във Филипините спечели 100 000 евро и рискува да си навлече гнева на шефовете си в правителството, след като написа памфлет, в който сочи как Обединеното кралство трябва да излезе от Европейския съюз.

Йейн Мансфийлд, който работи за бизнес отдела на британското посолство в Манила, и промотира бизнес интересите на страната си, спечели наградата за своята малка книжка, озаглавена „Откритост, не изолация”, която представлява план за потенциално излизане на страната от ЕС.

В нея той пише: „В случай на напускане на ЕС, съществува сценарий за открито, проспериращо и глобално ангажирано Обединено кралство, който е напълно постижим”.

Аргументите му обаче са удар по официалната политика на британското правителство, за оставане в ЕС, която Дейвид Камерън и Ник Клег твърдят, че е от решителна важност за привличането на чуждестранни инвестиции в страната.

Тезата на Мансфийлд бие идеите на поне дузина конкуренти, петима от които са класирани в шортлиста на научната организация Институт по икономическите въпроси. Екипът, който оценяваше предложенията, хвали Манфийлд за идеите му как да се гарантира, че британската търговия няма да пострада от напускането на ЕС.

В коментар за победата си, Мансфийлд казва, че няма становище по това дали страната трябва да напусне съюза, но в случай, че това бъде решено на референдум, трудът му дава курс на действие, който може да повиши „потенциала за открито, проспериращо и глобално ангажирано Обединено кралство”.

Мансфийлд и преди е изразявал вижданията си срещу оставането в ЕС, въпреки че дипломатите в страната са инструктирани да не изказват позиции, които са в разрез с правителствената политика.

Препоръките на Мансфийлд за излизането на страната от ЕС:

За компенсирането на достъпа до Единния пазар на ЕС след евентуалното излизане той препоръчва:

-         Договаряне на членство в Европейската асоциация за свободна търговия. Точният размер на близостта трябва да е някъде в средата между позициите на Швейцария и Турция.

-         Преследване на споразумения за свободна търговия с основните търговски партньори, като САЩ и Китай.

-         Култивиране на стратегически двустранни отношения със съюзници като Австралия, Канада и Франция.

-         Подписване на споразумения с развиващите се сили в Латинска Америка и Азия.

-         Изграждане на официална „Извън ЕС-група” на страните в Европа извън ЕС, но със споразумения, позволяващи сближаване в търговията, което да позволи на тези страни да имат по-силен глас в преговорите с ЕС.

 

Други ключови препоръки

-         Регулация Индивидуалният подход към регулацията без съмнение ще доведе до по-добри резултати от подхода „един стандарт за всички” на ЕС.

-         Отмяна на специфични регулации Директивата за работното време, някои от регулациите в земеделието, като забраната за пестицидите, обвързващите ВЕИ цели, законите за здравето и безопасността, налагани на бизнеса.

-         Правни Правителството трябва да създаде и подпомага многопартийна комисия, която да гарантира връщането на върховенството на британските закони в британските съдилища.

-         Инвестиции Правителството, работейки заедно с бизнес организациите, трябва да проведе силна и трайна кампания за да предаде реалността на условията на излизането (от ЕС). Трябва да се излезе с мерки като данъчни облекчения и стимули за предлагането, за да се гарантира позицията на страната като инвестиционна дестинация №1 в Европа.

-         Икономически стимули Намаляването на данък печалба до 15% в идните пет години, създаването на специални икономически зони за по-бедните региони, със стимули за инвеститорите, като облекчения, включително данъчни, и повишаване на данъчния кредит за изследователска и развойна дейност за новите инвеститори с 25% над стандартните ставки за две години, за да се стимулират новите инвестиции и създаването на работни места.

-         Намаляване на дефицита Като нетен платец към ЕС, след пренасочването на средствата кралството ще има излишък от 10 милиарда лири. Те трябва да отидат за намаляването на дефицита, но част трябва да бъдат заделени и за повишаване на административния капацитет в области, които досега са били от компетентността на ЕС.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »