Милионерът Киска стана президент на Словакия

30 март 2014 - 13:40 |   Прочетена (595) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Изненадващо милионерът и независим кандидат Андрей Киска спечели изборите и ще бъде следващият президент на Словакия. За него са гласували  59.4 %  от избирателите. Настоящият премиер и лидер на социалдемократите Роберт Фицо загуби втория тур на изборите за държавен глава, като остана с 40.6 %, предава кореспондентът на БНР в Прага.  

Двамата кандидати мобилизираха повече гласоподаватели като избирателната активност във втория тур достигна 50%. 

Фицо призна изборното поражение, след като бяха преброени малко под половината от гласовете. Той поздрави Андрей Киска като победител в президентските избори и обяви, че ще си вземе няколко дни за размисъл, за да реши как да постъпи по-нататък.

Андрей Киска заяви, че ще бъде президент на всички граждани. Той отново обеща да  работи за връщането  на доверието в президентската институция и потвърди, че първата  му задгранична визита като президент ще бъде в Чешката република.

51-годишният милионер и  филантроп Андрей Киска ще бъде първият словашки президент без опит в политиката. 1990 г е преломна  в неговия живот, когато заминава да работи в САЩ. Година по-късно се връща в Словакия при семейството си, а през 1992 основава компанията „Triangel Group International.

Забогатява след като през 2005 г продава своя дял в Triangel и Quatro. През 2006 г основава неправителствената организация „Добър ангел” с дейност в Словакия и Чехия, като помага на семейства с онкоболни деца.  

Новият президент ще встъпи в длъжност на 15 юни. Тогава изтича вторият петгодишен мандат на настоящия държавен глава Иван Гашпарович.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »