Арестуваха украинския олигарх Дмитро Фирташ в Австрия

14 март 2014 - 08:48 |   Прочетена (676) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Украинският олигарх Дмитро Фирташ, приближен на клана на сваления президент Виктор Янукович, беше арестуван във Виена, съобщи австрийската осведомителна агенция АПА.

Австрийската полиция информира от своя страна за ареста без съпротива на "украинския гражданин Дмитро Ф. (48 г.)" в рамките на разследване на ФБР. Арестуваният е заподозрян в корупция и сформиране на криминална организация, отбелязва австрийската полиция, уточнявайки, че австрийският съд предприел действия "след неколкогодишно разследване на ФБР и заповед за арест от американски съд".

Дмитро Фирташ е изпратен в затвор в западната част на австрийската столица. Украинският милиардер, приближен до украинския президент Виктор Янукович, се разграничи от него в началото на протестите в Киев през декември 2013 година. Телевизия Интер, която е негова собственост, реши да даде думата на протестиращите от Майдана.

ЕС наложи санкции на украинските олигарси, приближени до Виктор Янукович. Те включваха замразяване на активи заради измами на Янукович, на бившия премиер Микола Азаров и на 16 бивши министри, бизнесмени и представители на украинските сили на реда.

Анализаторът на Standard Bank Тимъти Аш определя ареста на Фирташ като „абсолютно сеизмично развитие на нещата на толкова много различни нива”.

„Фирташ имаше близки връзки с Русия чрез енергийния сектор и вероятно и до Путин”, пише той в анализ за клиентите си – „Химическата му компания Ostchem се радваше на огромни отстъпки от „Газпром”, дори и след като украинската държавна петролна компания „Нафтогаз” плащаше по-най-високите цени, така че той имаше много „специални” отношения”.

„Смятам, че това е много силно послание към олигарсите от бившия Съветски съюз, че ако искат да правят бизнес със Запада, трябва да се съобразяват с основни ценности на Запада. Смятам също, че това е силно послание и към Русия, че Западът е готов да извърви пътя на финансовите санкции, стига това да не се върне като бумеранг върху Крим и останалата част на Украйна”, пише той.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »