Литва е решена да приеме еврото от 2015

07 януари 2014 - 15:26 |   Прочетена (852) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Литва е "обречена" да приеме от 2015 г. еврото, каквито са плановете на правителството, защото неприемането на единната валута ще постави под въпрос привлекателността на страната за сериозните чужди инвеститори. Това каза във вторник литовският министър на финансите Римантас Шаджюс.

 "Ако останем единствената балтийска страна, която не е приела еврото, ние ще се поставим в крайно неизгодни икономически позиции", каза той. Съседната Латвия прие еврото на 1 януари тази година, а Естония е член на еврозоната от 2011 г.

"Инвеститорите неизбежно биха отчели допълнителните рискове, свързани с това, че в Литва в обращение е национална валута, а не общоевропейската, и биха преоценили струва ли си да се правят капиталовложения", отбеляза финансовият министър.

Той оценява като високи шансовете на Литва да реализира стратегическия си план и от 2015 г. да приеме еврото. "В момента ние вървим твърдо по пътя на присъединяването в набелязания срок", каза още министърът.

Това мнение се поддържа и от експертите. Вероятността Литва да изкара 2014 г. в пълно съответствие с Маастрихтските критерии, изискване, поставяно към кандидатите за влизане в еврозоната, и да посрещне 2015 г. с първите евро в портфейлите на гражданите - се оценява от тях на 93.5%.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »