Латвия стана осемнадесетата държава - членка на еврозоната

02 януари 2014 - 09:00 |   Прочетена (739) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Латвия стана втората балтийска държава – членка на еврозоната и общо 18-ти член на монетарния съюз, в условията на спад в подкрепата за приемането на единната европейска валута.

Според скорошно проучване подкрепата за замяната на лата с еврото е намаляла до 20%. При същата анкета, проведена през септември, подкрепата за европейската валута е била 24%.

В същото време против еврото през октомври са били 58% спрямо 52% през септември. Неутрални или нерешили са 22% в сравнение с 24% при предишното проучване.

Освен че може да насърчи инвестициите, влизането в еврозоната е и символичен акт, който бележи поредната стъпка към Запада на бившата съветска република, все още силно зависима от Русия в енергетиката, отбелязва Ройтерс.

И все пак, малко преди да приемат еврото, верни на своите банкноти и монети, немалко латвийци се опасяваха, че новата валута ще доведе до вдигане на цените, както се случи в Естония.

Европейският съюз като цяло е доволен, че Латвия влиза във валутния блок, допринасяйки с още един глас в подкрепа на фискалната дисциплина. Някои обаче са на мнение, че еврозоната приема „проблемно дете“ - чуждестранните пари, голяма част от които са руски, представляват половината от банковите депозити в страната.

За разлика от управляващите опозицията получава подкрепа главно от голямото рускоезично малцинство. Това разделение е видимо и в отношението към еврото. Според някои етнически латвийци говорещите руски общности са враждебни към еврото заради зависимостта от руските медии по отношение на новините.

Латвия е смятана от много политици в ЕС за блестящ пример за ползата от икономиите, а латвийските власти дадоха знак, че ще застанат до Северна Европа, при провеждането на икономическите политики.

Отказвайки да девалвира валутата си след световната финансова криза през 2008 г., Латвия заложи на политики на икономии, съчетани със съкращения и намаляване на заплатите.

Държавният й дълг е около 41% от БВП, под тавана на ЕС от 60%, а валутата й бе „вързана“ за еврото през 2005 г., след като се присъедини към ЕС. Латвия в момента е най-бързо растящата икономика в ЕС и отбелязва ръст с 5.5% през 2012 г.

Има опасения, обаче, че европейският ентусиазъм прикрива проблемите в икономиката, която губи работници, заминаващи за по-богатите съседни държави. Не са малко и притесненията, че една бедна страна, като Латвия, може да се окаже принудена да допринася за бъдещи спасителни програми в еврозоната.

 

 

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »