ЕК разследва "Барселона" и "Реал" (Мадрид) за незаконна държавна помощ

17 декември 2013 - 09:35 |   Прочетена (1214) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Барселона" и "Реал" (Мадрид) са сред седемте испански клуба, които Европейската комисия разследва за получаване на незаконна държавна помощ. Външният министър на страната Хосе Гарсия-Маргайо потвърди пред вестник "Ас", че финансите на отборите са проучвани, пише Дневник.бг.

Останалите пет тима, които са проверявани, са елитните "Атлетик" (Билбао), "Осасуна", "Валенсия", "Елче" и втородивизионния "Еркулес".

Испанското правителство отхвърля обвиненията.

"Категорично кабинетът ще се бори до край в защита на футболните клубове, които са част от националната идентичност", заяви Гарсия-Маргайо. "Барселона", "Реал", "Атлетик" и "Осасуна" са разследвани за облекчено данъчно облагане, тъй като не са регистрирани като търговски дружества и се ползват с преференции, подобно на граждански организации с нестопанска цел.

Отборът от Билбао е разследван и за нерегламентирано финансиране при изграждането на новия му стадион, който беше открит през септември след 3-годишни строителни дейности. Ако бъдат признати за виновни, клубовете най-вероятно ще бъдат принудени да покрият размера на нелегалната подкрепа.

"Барселона" и "Реал" са два от най-популярните отбори в света и имат постоянни приходи, но очакваните евентуални сериозни глоби може да доведат до фалита на "Атлетик" и "Осасуна", което би било сериозен удар за испанския футбол като цяло.

През 2012 г. Европейската комисия започна задълбочено разследване за сметките на испанските клубове, като според информация на "Гардиън" общите им задължения достигат близо 700 млн. евро.

Европейската комисия трябва да обяви официално обвинението срещу клубовете до края на седмицата, след което те ще имат четири месеца да докажат невинността си.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »