В гръцкия парламент започват дебатите по бюджета

03 декември 2013 - 11:08 |   Прочетена (1154) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В гръцкия парламент днес започват дебати по внесения от правителството бюджет на страната за 2014 г., предаде радио Атина. Дебатите ще приключат в събота в полунощ с поименно гласуване, предаде БТА.

Бюджет 2014 се появява в момент, когато пазарът в Гърция търси свежи пари, за да бъдат избегнати нови фалити и "бум" на безработицата. В сектора на недвижимите имоти, откъдето се очакват постъпления, най-малко 50 на сто от собствениците не са в състояние да си плащат данъците, смятат анализаторите.

Очаква се основната тежест от бюджета да падне върху големите фирми и предприятия, упражняващите свободни професии и собствениците на недвижимости в Гърция при осигуряване на необходимите приходи за следващата година.

Новият бюджет влезе в парламента без одобрението на международните кредитори, които имат резерви към него, и предвижда повишения на данъка върху доходите на юридическите лица и на имуществения данък.

Разчетите показват, че допълнителните данъци през 2014 г. ще скочат с 2.3 млрд. евро, а косвените данъци - с 1.7 млрд. евро. Ръст се очаква и в приходната част на бюджета.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че икономиката на Гърция ще се свие още през следващата година и може да се наложи правителството да прибегне до допълнителна финансова помощ, предаде "Асошиейтед прес". В свой доклад ОИСР прогнозира икономиката на Гърция да се свие с 0.4% през 2014 г. Прогнозата на гръцкото правителство е за растеж от 0.6%.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »