Литва се надява еврото да й донесе стабилност и повече инвестиции

28 август 2013 - 14:10 |   Прочетена (887) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Планираният преход на Литва към единната европейска валута през 2015 година ще осигури финансова стабилност и растеж на инвестициите, посочи премиерът на Литва Алгирдас Буткявичюс, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той отбеляза също така, че действащият вече много години в Литва модел на парично управление, при който литът е обвързан с еврото (официално непроменлив курс 1евро=3.528 лита), де факто означава, че в страната вече има евро.

Буткявичюс е на мнение, че Литва е трябвало да въведе еврото още през 2007 година. Тогава това не е могло да стане заради незначителното превишаване на равнището на инфлация, което се предвижда от критериите от Маастрихт за кандидатите да влязат в еврозоната.

Еврото гарантира стабилност, което е много важно за потенциалните инвеститори, посочи премиерът пред литовски журналисти. Буткявичюс припомни, че 70% от обема на кредитния портфейл на Литва се пада на еврото. Постоянно нарастват и депозитите в тази валута, допълни той.

Премиерът е заявявал нееднократно, че ако не желае да остане "заден двор на Европа", Литва трябва да премине към еврото през 2015 година.

Латвия планира да въведе общоевропейската валута през 2014 година, а Естония стана член на еврозоната през 2011 година.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »