Осмо поредно тримесечие на спад за испанската икономика

30 юли 2013 - 11:57 |   Прочетена (829) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Въпреки че се свива за осмо поредно тримесечие, испанската икономика най-накрая дава признаци за излизане от рецесията, коментираха днес анализатори пред CNBC.

Брутният вътрешен продукт на страната се свива с 0.1% през второто тримесечие, спрямо предходното, показаха предварителните данни, оповестени днес от Националния статистически институт в Мадрид.

Цифрата е напълно според очакванията на икономистите и бележи осмо поредно тримесечие на свиване на испанската икономика. През първото тримесечие тя се сви с 0.5%.

Данните идват след малко по-оптимистични цифри за безработцата и печалбите на банките от миналата седмица и говорят за това, че затъналата в проблеми икономика най-накрая е на път към възстановяване.

Виржини Мезонньов, директор на анализаторите на Schroders, отговарящи за глобалните фондови борси, коментира, че данните са „доста окуражаващи“.

„Дори да изключим сезонните фактори, защото Испания очевидно е дестинация за много туристи, дори ако погледнете само износа, ще видите подобрение. Въпреки че, както знаем, обстановката е доста тежка“.

Хосе Карлос Диез, главен икономист на испанския брокер Intermoney, коментира, че цифрите са позитивен старт, но икономиката има да извърви доста дълъг път.

„Не е лоша цифра, но не е началото на растежа. Има добри знаци при износа, в туризма, но не и при вътрешното потребление“.

Според него за истинско възстановяване може да се говори, когато се върне растежът в Европа и само трайното възстановяване на туризма и износа ще стабилизира и вътрешното потребление.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »