Полша избегна пазарите и потърси евтино финансиране от Световната банка

19 юли 2013 - 16:56 |   Прочетена (651) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Полша се обърна към международните кредитори, за да финансира нарастващия си бюджетен дефицит, при лихви, които няма как да получи на дълговите пазари, пише Блумбърг.

Правителството търси 2 милиарда евро (2.6 милиарда долара) до 30 август, за да покаже, че има алтернатива на „финансирането от пазарни аукциони“, по думите на заместник-министъра на финансите Войчех Ковалчик.

Полша ще плати еквивалент на 0.79-процентова доходност по 18-годишен заем за 1 милиард евро от Световната банка, става ясно от сайта на институцията. За сравнение, цената на финансиране по облигациите на страната с матуритет 2035 е 3.65%, а цената на финансиране на Германия по облигации, достигащи матуритет през 2031 е 2.65%.

Премиерът Доналд Туск, който поиска помощ и от Европейската инвестиционна банка, е изправен пред бюджетна дупка, която е с 45% по-висока от прогнозите, предвид най-бавния икономически растеж за страната от 90-те години насам.

Към 30 април Полша имаше дългове към Световната банка, ЕИБ и Банката за развитие към Съвета на Европа в размер от 52 милиарда злоти (16.1 милиарда долара).

„Вземането на заеми от международните институции е резонно, когато пазарите не са така благоприятни, а инвеститорите се чудят как правителството ще финансира високия дефицит“, казва Войчех Лабрига, който управлява 3 милиарда долара в пенсионния фонд на PKO Bank Polski.

„Това може напълно да замени типичното пазарно финансиране и демонстрира, че правителството има различни опции“.

Покриване на половината

Заемите от Световната банка и ЕИБ ще помогнат на Полша да покрие половината от дефицита от 16 милиарда злоти, който се появи след като икономическата криза засегна приходите на бюджета, коментира главният икономист на финансовото министерство Лудвик Котецки.

Министерството очаква да е изпълнило 91% от нуждите от финасиране до края на юли, което означава, че би отменило дълговите аукциони през септември.

Най-солидната предпазна мрежа за Полша е гъвкавата кредитна линия за 33.8 милиарда долара от МВФ, която бе договорена през 2009 и подновена през януари 2013. Тя осигурява „чадър“ на Полша от кризата в еврозоната и е гаранция в очите на чуждите инвеститори, казва Катарина Зайдел-Куровска, член на управителния борд на централната банка на Полша.

Електропреносната мрежа, влаковете

Energa SA, четвъртата по големина енергийна компания на страната, ще финансира модернизирането на електропреносната си мрежа със 15-годишен заем от ЕИБ. Банката договори през май и заем за 112 милиона евро с държавната железопътна компания PKP Intercity SA за покупката на високоскоростни влакове Pendolino от Alstom SA.

Днес доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на страната, деноминирани в злоти, падна с един пункт, до 3.92%.

В замяна на отпускането на помощта за Полша за да „защити фискалното си пространство за ключови инвестиции, подобряващи растежа“, от Световната банка очакват страната да продължи „да укрепва публичните си финанси“, се сочи в мотивите за отпускането на едномилиардния заем.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »