Франция изгуби и последното си тройно А

13 юли 2013 - 10:52 |   Прочетена (680) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

 Fitch понижи в петък кредитния рейтинг на Франция до АА+, като се мотивира с несигурните икономически перспективи и продължаващата криза в еврозоната и с нуждите от предприемането на структурни реформи от страната.

Действията на агенцията означават, че тя вече изгуби тройното си А при всяка от трите големи глобални кредитни агенции.

Перспективата пред рейтинга остава стабилна.

В обосновката си за понижението, от Fitch сочат ред поводи за притеснение: слабият БВП, скока в безработицата, бюджетните дефицити и слабото търсене на френски стоки зад граница.

Standard & Poor's също рейтингова страната с АА+, но с негативна перспектива. Moody's я рейтингова с Аа1 с негативна перспектива.

Продължаващата три и половина години суверенна дългова криза в еврозоната създава натиск над монетарния съюз, като дори големите икономики, като Германия и Франция го усещат.

БВП на Франция, който отчете нулев растеж през 2012, се очаква да се свие с 0.3% през тази и да се възстанови, до растеж от 0.6% догодина, показва прогнозата на икономистите.

„Понижението на рейтинга е напомняне, ако някой се е нуждаел от такова, за ширината и дълбочината на кризата в еврозоната“, коментира Никълъс Спиро, директор на Spiro Sovereign Strategy.

"Въпреки че френските облигации се търгуват като безрискови по време на цялата криза, слабите й икономически фундаменти отдавна подсказват за истинската цена на финансиране. В известна степен Франция е „периферна икономика с късмет“, казва Спиро.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »