Гърция е подвела през 2010 „тройката“ за истинското си състояние, заяви Драги

09 юли 2013 - 11:37 |   Прочетена (634) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че преди три години Гърция е подвела международните кредитори и е предоставила подвеждащи данни за финансовото състояние на страната. Драги е цитиран от Франс прес и гръцкия вестник "Вима".

Според Драги наличните икономически данни за Гърция са били непълни или некоректни през 2010 г., когато Гърция получи първия спасителен пакет за излизане от кризата. "Някои решения тогава са били взети на базата на информация, която е била или непълна, или грешна, или подвеждаща", заявява Драги пред евродепутати в Брюксел.

По думите му информацията за структурната сила на гръцката икономика е била неправилна, а "тройката" (Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ) "постоянно е била уверявана от властите по това време, че икономиката е много по-силна, отколкото всъщност е била".

Миналия месец МВФ публикува критичен доклад за първата гръцка спасителна програма и за отказа на ЕС да се съгласи с по-ранно преструктуриране на дълга. "Имаше грешки и мисля, че... е добре, че са били открити, така че да не се повтарят в бъдеще", сочи още Драги.

Той също така похвали "изключителния напредък", който Гърция е постигнала от тогава. "Това е една от страните, които са се променили най-много", заяви Драги и посъветва Атина да продължи по този път, особено по отношение на структурните реформи сега, когато започват да виждат първите ползи.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »