Гърция може да се върне на излишък до края на 2013, смята Лагард

09 юли 2013 - 09:40 |   Прочетена (673) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Бюджетът на Гърция може да се върне на излишък до края на тази година, въпреки че има много работа за вършене по отношение на реформите, заяви управителният директор на МВФ Кристин Лагард пред CNBC.

В понеделник Гърция си осигури транш за 6.8 милиарда евро от еврозоната, под условие, че Атина съкрати служители в публичния сектор и реализира други реформи, за да генерира нужните й средства. Траншът предотврати банкрута на страната по облигации, достигащи матуритет през август.

Лагард коментира пред CNBC, че е щастлива от прогреса на Гърция и вярва, че страната е на път към възстановяване.

„Когато погледна Гърция съм много впечатлена от усилията, които са предприети за връщане на нормалното фискално състояние. Много е вероятно до края на 2013 година Гърция да е на първичен излишък (б.р – излишък в бюджета преди да се направят плащанията по дълга), което е невероятно постижение“ – заяви тя.

„Много неща трябва да бъдат направени, независимо дали говорим за данъчната реформа, реформа по отношение на данъчните власти, продължаване на програмата за приватизация...управление на обществените услуги – всичко това е на масата и процесът на работа трябва да продължи. Но има определени постижения“, добави тя.

Гърция зависи от финансовата помощ на кредиторите си през последните три години, като влезе отново в новините в последните седмици, заради споровете в коалиционното правителство по изпълнението на условията по спасителната програма.

Тежките мерки на икономии, включващи дълбоко орязване на правителствените разходи, повишаването на данъците и структурни реформи, са крайно непопулярни сред обществото.

Но седмица на преговори доведе до обещание на правителството за реформиране на публичния сектор, убеждавайки кредиторите – МВФ, ЕК и ЕЦБ, че Гърция е на път по възстановяване на икономиката.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »