Коментарите на Драги свалиха цената на финансиране в еврозоната

26 юни 2013 - 19:20 |   Прочетена (491) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Облигациите на страните от еврозоната поскъпват, водени от тези на държавите от периферията, като Италия и Испания, след обещанието на президента на ЕЦБ Марио Драги, че монетарната политика ще остане „хлабава“, предава Блумбърг.

Доходностите по 10-годишните германски държавни ценни книжа паднаха с най-голям темп от три месеца, след като Драги заяви във френския парламент, че властите са в готовност да реагират и да подкрепят растежа в региона.

Доходностите на 10-годишните италиански ДЦК паднаха от 4-месечния връх, в доста удобен момент, предвид аукционите за 5- и 10-годишни книжа за общо 5 милиарда евро утре.

„Това е отражение на тезата, че пазарът очаква още. Смятам, че в Европа лихвите са твърде високи. Има добра стойност в облигациите в региона“, коментира Майкъл Лайстър, анализатор за книжата с фиксирана доходност в Commerzbank AG.

Доходностите по 10-годишните италиански книжа паднаха с 15 базисни пункта, или 0.15%, до 4.71%.

Доходностите по 10-годишните испански облигации паднаха с 22 базисни пункта, до 4.85%, като понижението е най-голямото за един ден от 10 януари насам. Доходностите по португалските ДЦК паднаха с 24 базисни пункта, до 6.66%, а тези в Гърция паднаха с 44 базисни пункта до 10.99%.

Монетарната политика на ЕЦБ ще остане хлабава в обозримо бъдеще, заяви Драги.

„Гледаме с открито съзнание към всички възможни инструменти, които са подходящи за употреба. Излизането от настоящата политика остава много далечно“, заяви той.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »