САЩ са инвестирали към 1.3 трилиона долара в ЕС

24 юни 2013 - 09:16 |   Прочетена (572) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

„Статистиката до този момент сочи, че очакванията са големи и ще бъдат оправдани, ако бъде сключено споразумение за трансатлантическата търговия и инвестиции. Наистина данните до този момент, сами по себе си говоря, защото ЕС изнася годишно за САЩ 435 млрд. евро като стоки и услуги, а на ден оборотът между САЩ и ЕС е 2 млрд. Това са цифри, които не се побират в съзнанието на човек като помисли какво огромно икономическо пространство и каква огромна търговия се извършва между двете страни на Атлантическия океан“.

Това коментира пред БНР Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска камара у нас.

По отношение на пречките при привличане на американски компании за инвестиции в България, Георгиев заяви:

„Ако погледнем статистиката ще видим, че ние сме толкова далече, че няма накъде. За миналата година по-малко от 1 млрд. долара е търговският стокообмен между България и САЩ“.

„Изнесли сме около 480 до 510 млн. долара стоки и услуги към САЩ, а съответно те са внесли в България около 250 млн. долара. Ако сравняваме двата показателя сме добре, но общият обем е пренебрежимо малък в сравнение с това, което казах за търговията между ЕС и САЩ“.

До този момент САЩ са инвестирали към 1.3 трилиона долара в ЕС, което означава, че са създадени 4 млн. работни места. Със споразумението (за свободна търговия)за близките 5 години се очаква да се добавят още нови 400 хиляди работни места, каза още изпълнителният директор на Американската търговска камара у нас.

Според Георгиев административните пречки за основен проблем за инвестиции от САЩ в България:

„Много бавната администрация, много бавните процедури и да ви кажа на мен ми се струва, че не толкова до неквалифицираните кадри и в централната власт, и в общинската, колкото до плахостта да се вземат смели решения“.

 

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »