Драги: Лихвите вече започват да стават по-ефективен инструмент

18 юни 2013 - 11:10 |   Прочетена (530) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейската централна банка е готова да действа, ако има нужда да подпомогне икономиката на еврозоната, а скорошните знаци за пазарна стабилизация показват, че лихвите отново се првръщат в ефективен инструмент, заяви управителят на банката.

Говорейки по време на церемонията по сбогуването с управителя на Израелската централна банка Стенли Фишер в Ерусалим, Драги заяви, че има редица мерки, които ЕЦБ може да използва и ще използва, ако е необходимо.

Еврото поевтиня след коментарите му, с които той повтори в огромна степен казаното по време на пресконференцията си миналия месец, че банката ще предприеме нужните действия, ако това е необходимо.

Драги заяви, че успокоителният ефект от програмата за покупка на държавни ценни книжа върху пазарите, както и икономическите реформи, са облекчили проблема с монетарния инструментариум и той вече може да бъде използван за да се влияе цената на финансиране на компаниите и домакинствата.

„Способни бяхме да върнем в по-голяма степен контрола върху монетарните условия в еврозоната, което е много важно, за да може да даваме нужния импулс на монетарната политика към икономиката“, заяви в речта си Драги.

По време на срещата на монетарните власти през юни ЕЦБ задържа лихвата без промяна, на 0.5%, но от банката коментираха, че са дискутирани серия от опции, за да се подпомогне икономиката, ако тя се нуждае от повече стимули.

Драги заяви, че икономиката на еврозоната е все още във фаза на корекция, но последните данни говорят за подобрения, въпреки че тези подобрения са от много ниски нива.

„В предстоящия период, ще наблюдаваме много внимателно постъпващата информация за икономическото и монетарното развитие и ще сме в готовност да действаме, ако е необходимо“.

Някои от мерките може да имат нежелани последствия, но това не означава, че не трябва да бъдат използвани, заяви управителят на ЕЦБ.

В миналото ЕЦБ предупреждаваше за възможни нежелани последици от намаляването на ставката по депозитната лихва под нулата, което ефективно би значело банките не да получават лихва за парите държани в ЕЦБ, а да трябва да плащат такава.

„Има и ред други мерки – стандартни и нестандартни, които може да използваме, ако условията го изискват. Ще погледнем с открито съзнание към тези мерки, особено тези които биха свършили работа и са част от нашия мандат“.

Коментирайки ефективността на действията на централната банка, когато лихвите са близо до нулата, Драги заяви: „Не смятам, че сме затруднени по отношение на способността да реализираме целта си за ценовата стабилност от ниските нива на лихвите“.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »