Драги е на офанзива по „пръскане на чар“ в германските медии, в защита на OMT

11 юни 2013 - 11:36 |   Прочетена (450) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

 Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да прибегне до„по-високи цели за нивата на инфлацията“ за да разрешава проблемите с дълговата криза в еврозоната и ще предприема интервенции на дълговия пазар само за да гарантира платежоспособността на отделна държава, коментира президентът на банката Марио Драги пред германската телевизия ZDF.

Коментарите му идват преди първия ден на изслушване в германския Конституционен съд за законността на програмата на ЕЦБ за покупка на облигации.

Водещите фигури в ЕЦБ изглежда предприемат в последните дни офанзива по „пръскане на чар“ във водещите германски медии, в опит да успокоят дълбоко вкоренените страхове на германците относно програмата на ЕЦБ Outright Monetary Transactions (OMT), която бе стартирана през август миналата година.

Драги коментира пред телевизията, че ЕЦБ ще се намеси на облигационните пазари „само ако има криза на доверие, която застрашва платежоспособността на държава, но не отвъд фундаментите. Няма да се намесим, за да гарантираме платежоспособността на държава, която не спазва правилата“.

OMT попадна под огъня на критици, включително президента на германската централна банка Йенс Вайдман, който ще представлява банката пред конституционния съд, по време на изслушването тази седмица.

Той нарече програмата за покупка на активи – директно финансиране на правителствените бюджети и заяви, че програмата компроментира независимостта на ЕЦБ и застрашава основния й мандат – за ценовата стабилност.

„Мога да ви гарантирам, че не се опитваме да излезем с инфлация от дълговите си проблеми. Част от спестяванията, които нашето семейство остави на нас, трите си деца, бе разрушено от инфлацията в Италия в края на 60-те години и началото на 70-те. Имам ранни спомени за разрушителните ефекти на инфлацията“, коментира Драги.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »