Инфлацията в еврозоната се забави отчетливо

30 април 2013 - 13:04 |   Прочетена (491) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Инфлацията в еврозоната се забавя повече от очакваното през април, добавяйки повод за натиск над ЕЦБ да понижи допълнително лихвата по-късно тази седмица, за да съживи кредитирането и растежа, предава Блумбърг.

Годишният темп на инфлацията пада до 1.2%, като е най-ниският от февруари 2010. Инфлацията растеше с 1.7% през март, показват данните на Евростат.

Нивото на инфлацията е под двупроцентовата цел на ЕЦБ от февруари насам. Икономистите очакваха инфлацията да се понижи до 1.6%, показва анкета сред 38 експерта, проведена от Блумбърг.

Управителният съвет на ЕЦБ ще понижи лихвата на 2 май до рекордното дъно от 0.5%, от досегашните 0.75%, вещае мнозинството от прогнозите на 70 икономисти, анкетирани от агенцията.

Базираната във Франкфурт Европейска централна банка прогнозира инфлация от 1.6% тази година и от 1.3% през 2014.

„Няколко от членовете на монетарния съвет на банката са разтревожени, че инфлацията може да „заседне“ на ниски нива, доста под целта на банката за ценовата стабилност“, казва Ник Кунис, икономист на ABN Amro Bank NV – „ЕЦБ има симетрична цел за инфлацията, а това означава, че ако тя тръгне отчетливо надолу, това е значимо движение, както би било ако инфлацията мине над 2% и показва тенденция за нарастване“.

Членът на управителния съвет на банката Йенс Вайдман, управител на германската Бундесбанк, заяви на 19 април, че централната банка трябва да промени цената на финансиране само ако икономическите данни се влошат.

Същия ден управителят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че икономическата ситуация в еврозоната „не се е подобрила“, след последното събиране на монетарния комитет, на 4 април.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »