Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Испания до ВВВ

07 юни 2012 - 21:43 |   Прочетена (683) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Fitch Ratings понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Испания на ВВВ, оставяйки го само на две нива над джънк (б.р – неинвестиционен клас) статуса, като се мотивира с разходите по рекапитализирането на банковата система на страната и задълбочаващата се рецесия.

Испания, чийто рейтинг бе понижен от А, вероятно ще се нуждае от около 100 милиарда евро, за да укрепи балансите на банките си, а не както досега се смяташе – 30 милиарда, коментират днес от Fitch. Испанската икономика е на път да остане в рецесия през цялата 2013 и едва ли ще се възстанови догодина, както кредитната агенция сочеше в предишната си прогноза.

„Значително влошената финансова гъвкавост на испанското правителство ограничава способността му да се намесва решително при преструктурирането на банковия сектор и увеличава вероятността за нужда от външна финансова помощ“, се казва в доклада на Fitch.

„Високото ниво на външна задлъжнялост на Испания я прави особено уязвима на зараза от продължаващата криза в Гърция“, четем още в мотивите на агенцията.

Днес правителството успя успешно да пласира 10-годишна емисия държавни ценни книжа, на фона на спекулациите, че европейските власти може да предприемат действия в подкрепа на растежа в еврозоната и да облекчат натиска над страните от периферията на региона. Бюджетният министър Кристобал Монторо коментира на 5 юни, че Испания е „отрязана“ от капиталовите пазари.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »