Европа ще стартира с повишения, заради надеждите за справяне с проблемите в еврозоната

27 септември 2011 - 09:20 |   Прочетена (357) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Очаква се акциите в Европа да последват тези в Азия и Уолстрийт снощи и да отворят с резки повишения днес, заради надеждите, че европейските политици са близо до договарянето на план за избягването на банкова криза и „изолирането“ на гръцкия дългов проблем, пише CNBC.

Очаква се FTSE да отвори с 96 пункта над нивото на затваряне от вчера, прогнозата за DAX във Франкфурт е за ръст от 99 пункта до 5430, а за CAC 40 във Франция – от 44 пункта, до 2904.

Снощи CNBC съобщи, че политиците от ЕС обсъждат гарантирането на средства за специалния орган, който ще може да купува облигации на страни от еврозоната, както и да емитира облигации. Той ще може да поема ливъридж (б.р да кредитира с повече средства отколкото разполага), като по информация на CNBC този ливъридж е 8:1, като зависи от това колко капитал ще идва от европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF). Плановете за ливъриджа на EFSF са в доста напреднала фаза, посочва медията.

EFSF е структура, финансирана от членовете на еврозоната, която бе създадена миналата година, чиято цел е да осигурява финансова помощ за страните от еврозоната, изпитващи финансови проблеми.

Членът на управителния борд на ЕЦБ Евалд Новотни коментира, че плановете за разширяването на EFSF се дискутират, но предупреди, че размерът на увеличението може да не е толкова голям, колкото мнозина се надяват.

В знак за това колко път имат да изминат разговорите, германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира снощи по немската телевизия, че EFSF няма да бъде увеличаван отвъд последната промяна, одобрена с парламентарния вот в Берлин.

„Не, това е ясно...Не възнамеряваме да го увеличаваме“ – коментира той пред N-TV.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »