Андрей Райчев: Трябва да се научим да живеем с ромите

03 юни 2015 - 09:10 |   Прочетена (751) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Свърши ли драмата в Гърмен или протестът ще се опита пак да влезе в ромската махала провери екип на Нова телевизия. След сравнително спокойна нощ равносметката от вчерашния ден е няколко хиляди събрали се протестиращи. Има образуване две досъдебни производства за хулиганство, информираха от полицията. 

 "Протестът протече мирно и законово. Хората, които нямат връзка с него използваха момента, за да правят вандалщини”, коментира кметът на Гърмен Минка Капитанова.

 В студиото на Нова телевизия темата коментираха социологът Андрей Райчев и председателят на „Евророма” Цветелин Кънчев.

 "Има едно предчувствие в нас, защото ситуацията се променя. Вече нямаме мълчаливи турци и страхливи роми. Те искат да живеят като европейци с пълни права. Противоречието е, че има гигантски културен сблъсък, който е непреодолим. Предстои ни обаче да се научим да живеем с малцинствата, както го направиха в САЩ и Франция. Това може да стене по два начина – съзнателно и умно от наша страна или на сила”, коментира Райчев.

 По думите му трябва да се научим за признаваме ромските лидери, така както сме признали турските в лицето на ДПС, и постепенно да ги интегрираме.      

 "Проблемът го има и пътят е един – интеграция. Другото е да направим такава беля на страната и да сринем държавата”, на мнение е социологът. 

 Според Цветелин Кънчев е крайно време "Евророма" да бъде призната като партия на ромите и политиците да започнат да обсъждат с нея проблемите в обществото. 

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

българка
03 юни 2015 - 09:26
1
Всичко е само от наша страна ,законово , мирно
а от ромска незаконно ,г-н Райчев желая Ви съседи роми ,,,,
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »