Българите са най-неудовлетворени от финансовото си положение в ЕС

01 юни 2015 - 16:17 |   Прочетена (746) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

През 2013 година българите са били най-неудовлетворени от финансовото си положение. Освен това те са били и най-недоволният от живота като цяло народ в ЕС. Това показва изследването на Евростат "Качеството на живот в Европа – факти и мнения", оповестено днес.


В него се посочва, че по скалата от 0 до 10 на въпроса за финансовата удовлетвореност на домакинствата българите посочват 3.7. На обратния полюс са датчаните с оценка от 7.4.

От Евростат посочват, че почти половината от населението на ЕС (49.2 %) изразява мнение, което е в средата на скалата, 37.6% показват ниско ниво на удовлетвореност, а само 13.2 на сто се чувстват силно удовлетворени. Така средното равнище за ЕС по този критерий е 6.

Очаквано най-доволни са жителите на Швеция, Дания, Финландия, Холандия, Австрия. Съответно най-недоволните са българите, 78.5 %, от които посочват, че са много недоволни от финансовото си положение, португалците - 67 на сто, гърците - 65.9 на сто, хърватите - 64.5 на сто.

Същевременното данните на Евростат нареждат България и Румъния сред страните, при които през периода 2008-2013 г. се наблюдава най-голямо подобрение в покупателната способност на домакинствата. За България по този показател се отчита ръст от 23.8 на сто, а за Румъния - от 28.5 на сто. Очаквано в развитите страни този ръст е едноцифрен за периода.

Логично на този фон при средно ниво 7.1 пункта за ЕС по критерия "удовлетвореност от живота" в България показателят е 4.8, което е и най-ниската му стойност за всички 28 страни.

От данните се вижда и ниската удовлетвореност на българите от личните им отношения, жилището им, зелените площи и забавленията, време за отиване до работата.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »