Разликата между ГЕРБ и БСП остава половин милион гласа, сочи ГАЛЪП

25 май 2015 - 15:06 |   Прочетена (1494) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Поредното проучване на Галъп показва застиване на данните през май, тъй като обществените нагласи към политиката и икономиката практически не показват промяна спрямо предходния месец.

Управляващите вече са във фазата на рутинната си работа и не се възприемат като ново и любопитно явление, обобщават социолозите. Те подкрепят това с цифри, като става ясно, че помолени да отговорят с "да" и "не", към средата на май 30% декларират доверие в правителството, а 57% недоверие.

18% дават положителна оценка на парламента, а 68% - отрицателна.

 32% оценяват позитивно президента, а 56% - негативно.

Според 23% страната върви към по-добро, а според 62% - към по-лошо.

Редовното ежемесечно изследване на Галъп е проведено между 8 и 14 май чрез пряко интервю сред 1011 души в цялата страна. Ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2, отчитат социолозите.

В парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. С реалистични перспективи да са в него са още "Атака" и донякъде АБВ.

Данните отразяват декларативни нагласи и не са прогноза за изборния резултат. Във връзка с тези цифри се напомня, че данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите.

4-процентовата бариера се образува на база гласували, така че е задължително придържането към формулата 5 сигурни и 2 потенциални партии в следващ парламент.

След логичното за партия на власт леко разколебаване на част от подкрепата в пролетните месеци, сега ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24% заявена подкрепа. БСП пък се е установила на нива от под 15% декларативни електорални нагласи.

Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа (1% от извадката се равнява на около 55 хиляди души), т.е. в общи линии се запазва ориентировъчното съотношение от последните парламентарни избори.

ДПС е с 8% заявени нагласи за вот, Реформаторският блок и Патриотичния фронт са с около 4% сред всички имащи право на глас.

Следващите месеци ще покажат има ли тенденция на укрепване при "Атака" и каква ще е съдбата на АБВ, коментират от Галъп. Резултатите от проучването за доверието към различните личности също не са изненадващи. По традиция в "челото" са еврокомисарят ни и столичната кметица (с дялове съответно малко над и под 50% доверие)|, популярни министри като Лиляна Павлова, Петър Москов, Томислав Дончев, премиерът, президентът и омбудсманът (групата е с дялове около 30% доверие).

По отношение на масовите очаквания за икономиката и личните финанси, с идването на новото правителство се наблюдаваше леко разсейване на негативизма, а на неговото място сега идва етап на установяване на данните на определени нива, сочи още анализът на Галъп. 43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 15% - да се подобри, а 33% - да остане същото. 50% пък очакват материалното положение на домакинството им да остане същото, 26% - да се влоши, а 7% - да се подобри.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »