Танов: Българските цигари са 70% от нелегалния пазар на цигари в България

12 май 2015 - 14:10 |   Прочетена (655) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

След увеличаването на акциза през 2009 г. се е отворила голяма ниша на пазара за нелегални цигари, като България е била "нападната от всички граници". След намалянето на акциза през 2010 г. легални производители на цигари в България са започнали нелегално производство на цигари и така от средата на 2013 до края на 2014 г. българските цигари са били 70% от нелегалния пазар на цигари в България.

Тази картина на пазара за нелегални цигари представи директорът на агенция "Митници" ген. Ваньо Танов по време на представянето на доклада "Финансиране на организираната престъпност", изготвен от Центъра за изследване на демокрацията, който беше представен днес в парламента, предава „Капитал”.

В самия доклад е посочено, че данните са от изследвания на "Нилсен" и ОЛАФ на намерени празни опаковки. Според тях 1/3 от намерените празни кутии от цигари в кофите за боклук са на марки, запазени от "Финансконсулт".

След наложения мониторинг над фабриките за цигари в края на миналата година, натискът се е преместил по границите и така през март са минали четири камиона с цигари.

Според ген. Ваньо Танов става дума за канал за чужбина, който е преминавал през България, но е имал сигурни гаранции, че няма да бъде хванат:

 "Колко трябва да си сигурен, че нищо няма да ти се случи, за да тръгнеш така", коментира още директорът на митнциите и отбеляза, че банковите гаранции за акциза са били 22 млн. лв. Цигарите са тръгнали от турския град Мерсин, а в България са били "пренатоварени" в други камиони.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »