Френската "Тотал" ще подготвя български кадри за петролната и газова индустрия

17 април 2015 - 13:19 |   Прочетена (818) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Френската компания "Тотал", която е оператор на консорциума изследващ блок "Хан Аспарух" в Черно море за наличието на въглеводороди, подписа рамково споразумение за сътрудничество със СУ "Св. Климент Охридски" и Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", предаде БГНЕС.

Документът беше подписан от Кзавие Фожрас, управител на Тотал Е&П България Б.В. – клон България, проф. д-р Любен Тотев, ректор на МГУ, и чл. кор. проф. дин Иван Илчев, ректор на СУ.

"Днес ние подписваме рамкови споразумения за сътрудничество, които показват нашата споделена воля и желание да си сътрудничим в сферата на образованието и по-специфично в областта на проучването и добива на нефт и газ. За "Тотал" и неговите партньори в блок 21 "Хан Аспарух" - "Репсол" и ОМВ – това е начин да покажем нашата ангажираност за активно участие в обучението на български специалисти и за подпомагането на българските учени и преподаватели. А за студентите се надяваме, че това е начин да се свържат с водещи международни компании и преподаватели", заяви Кзавие Фожрас.

Той подчерта, че не става дума само за "хубави думи на хартия", защото вече са предприети конкретни действия – подготвени са и ще бъдат финансирани 4 едноседмични курса, които ще бъдат предоставени от Асоциацията на професорите на "Тотал" по различни теми. Тези курсове са на тема: 1. морско сондиране; 2. интерпретация на геоложки данни; 3. интерпретация на сеизмични данни; 4. здраве, безопасност на околната среда.

"Всичко това е продължение на дейности, които се развиват от 2013 г. Тук можем да дадем и пример със закупуването на 11 микроскопа за СУ и подкрепата на различни студентски дейности", каза Кзавие Фожрас.

Според него моментът на подписване на тези договори е много добре избран, защото през последните години има растящ интерес към нефтогазовата индустрия в България. Това е на фона на сериозната нужда от енергийна диверсификация за България и надеждата да се намерят значителни количества местни енергийни ресурси.

"Подписването на тези споразумения за нас е възможност да се насърчи образованието и намирането на работа за местните кадри", заяви още Кзавие Фожрас.

От своя страна проф. Иван Илчев заяви, че университетите трябва да поддържат връзка с бизнеса още по време на подготовката на студентите в тяхната бакалавърска, а след това и магистърска степен. "Ние сме изключително благодарни, когато срещнем компании като "Тотал България", които разбират тази необходимост и поддържат контакти и оказват подкрепа на висшите училища в България, подготвящи кадри, които биха им били полезни", каза той. Проф. Илчев подчерта, че тази подкрепа е още по-важна, защото държавната подкрепа за науката е на най-ниското си ниво за последните 50 години. "На практика беше споменато дарението от миналата седмица, което за нас е изключително важно, тъй като през последните 7-8 години дори СУ, който е най-големият университет в страната, не е получил нито стотинка от държавата за създаването на нови лаборатории, за закупуване на нова апаратура. В това отношение ние разчитаме изключително много на подкрепата на бизнеса и то на този бизнес, който съзнава необходимостта от подготовката на кадри", заяви проф. Илчев.

Проф. Любен Тотев заяви, че МГУ е създаден, за да подготвя кадри за добивната индустрия. "В тази връзка с компаниите, които са в България, ние сме в едни чудесни отношения. Ние готвим кадри за тях и те се стараят да създадат условия за подготовката на техните настоящи и утрешни кадри", каза той.

Първоначалните планове са курсовете да бъдат чути от максимум 40 студенти. Ако те бъдат успешни и добре приети, се предвижда да бъдат поканени още студенти. Първият курс започва на 11 май, а след това от 1 юни ще има друг. Останалите два ще бъдат през октомври. По време първия курс ще бъде обяснено как се осъществява морско сондиране, което е в голяма степен свързано с работата в блок "Хан Аспарух".

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »