Иван Иванов от ДСБ е общата номинация на ГЕРБ и РБ за шеф на КЕВР

25 март 2015 - 15:55 |   Прочетена (1093) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Дългогодишният депутат от ДСБ и енергиен експерт Иван Иванов е общата номинация на управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок за председател на Комисията за държавно и водно регулиране (КЕВР), чийто състав вече се определя от парламента, съобщава онлайн изданието Медиапул, като се позовава на свои източници в парламента.

Иван Иванов пък потвърждава, че е приел предизвикателството да участва в предстоящите реформи в областта на енергетиката и възможността да допринесе за преодоляване на проблемите в сектора.

В сряда в 18 часа изтича крайният срок, в който парламентарно представените партии могат да правят своите номинации за членове на регулатора. Номинацията на Иванов е била одобрена на заседание на Реформаторския блок по-рано през деня, макар партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" да се е опитала да лансира друг кандидат – Свилена Симеонова, която в момента е член на Сметната палата, а преди това е била юрисконсулт на финансовото министерство и шеф на дирекция в Агенцията за държавна финансова инспекция.

Все пак Симеонова ще бъде номинирана за член на регулатора, а Иван Иванов за негов шеф, като концепцията му за работата на комисията ще бъде представена в парламента във вторник. Тогава ще е изслушването на кандидатите да влязат в новия състав на енергийния и воден регулатор, чиито членове трябва да са девет.

Номинирани за членове на комисията са и сегашният й председател Светла Тодорова и заместниците й – Евгения Харитонова, която дори преди време беше шеф на регулатора и зам.-министър на икономиката и енергетиката, и на Костадинка Тодорова, която също е дългогодишен държавен енергиен експерт. Тодорова и Харитонова ще са номинации на ГЕРБ.

Предложението на БСП за член на комисията ще е Еленко Божков, който бе неин зам.-председател от юни 201 г. с назначение от правителството на Пламен Орешарски до началото на септември 2014 г., когато бе отстранен от служебното правителство на Георги Близнашки заради политически изказвания и конфликт на интереси. Тогава Божков отказа да си подаде оставката и заяви, че махането му от регулатора обслужва корпоративни интереси.

Божков потвърждава пред Медиапул, че му е предложено да се върне в КЕВР. Твърди се, че социалистите ще предложат четирима-петима кандидати общо в състава на новия регулатор.

По неофициална информация да стане член на комисията е предложено и на сегашната финансова директорка на НЕК Румяна Кръстева, но още не е ясно дали е приела и дали в крайна сметка името й ще бъде внесено.

На депутатите ще бъдат предложена и кандидатурата на Елена Маринова, която е служител в комисията и съпруга на бившия председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той бе уволнен в началото на 2013  г. от тогавашния премиер Бойко Борисов в условията на масови протести срещу цените на тока и парното, заради които и в крайна сметка Борисов подаде оставката на кабинета си малко по-късно. Формално поводът за отстраняването на Семерджиев бе конфликт на интереси заради даден лиценз на енергийна ферма на негова близка, но прокуратурата прекрати разследването срещу него заради липса на доказателства, че е получил облага от това свое действие.

Маринова ще е предложение на Реформаторите, както и Славчо Смилков, който е представител на СДС. Той е бил шеф на енергото в Петрич, но името му се свърза с разследване на ЧЕЗ за злоупотреби със служебно положение, както и с наложени санкции за незаконен ВЕЦ. От ГЕРБ заявиха, че при гласуването на кандидатите няма да покрепят тези двамата.

Очакванията се всички партии да предложат по няколко свои кандидати, но неофициално квотното разпределение на постовете е – по две за ГЕРБ и Реформаторите, а останалите места да бъдат разпределени между останалите шест политически сили в Народното събрание.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »