Варненските роми искат чиновници от техния етнос в общината

23 март 2015 - 10:09 |   Прочетена (660) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Поне няколко служители от ромски произход да бъдат назначени в общинската администрация на Варна. Това ще поиска председателят на Ромския национален съюз (РНС) Атанас Дечев от кмета на града Иван Портних.

„Най-добре би било да имаме представител във всяко районно кметство, който да общува с хората по кварталите, и един в голяма община, който да докладва директно на кмета”, обяснява пред вестник „Труд“ Дечев. Според него самите роми в махалите биха комуникирали по-лесно с представители от своя етнос, а и ромските чиновници по-разбираемо биха разяснявали политиките на общината.

“Сред нас има образовани хора, които могат да работят в администрацията. Те биха помогнали за интеграцията на ромите в обществото. Ще насърчават хората от махалите да пращат децата си на училище, което е ключово”, казва още Дечев. Той смята, че непосредствена заплаха пред варненските роми е жилищният проблем. Много от тях не отговарят на изискванията за общинско жилище, други живеят в незаконни къщи, трети обитават опасни за живота постройки. Според Дечев преди да се събарят постройки в ромската махала „Максуда”, трябва да се намери място за обитателите им.

„Нямаме готово решение, което да предложим на кмета, но сме готови да помагаме този въпрос да се разреши. Недопустимо е всички тези хора да бъдат изкарани на улицата и след това да се търси къде да живеят”, категоричен е Атанас Дечев.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »