Зеленчуците на родния пазар – внос от Албания

19 март 2015 - 16:25 |   Прочетена (734) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Масиран внос на зеленчуци от Албания са установили инспекторите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. На пазара обаче стока от Албания няма, всичко се продава като българска или гръцка стока, обяснява председателят на комисията Едуард Стойчев пред онлайн изданието Форумнюз.

Причината не е в качеството на внесените от Албания краставици и домати, а чисто психологическа. Българите не биха си купили зеленчуци с такъв произход, твърди шефът на ДКСБТ.

По думите му най-голям е вносът на краставици, домати и лимони от тази държава.

„Нищо по пазарите в момента не е родно производство”, обяснява Стойчев. Единственото, което българските оранжерии вадят в момента, са салатите. Отглеждането на домати и краставици излиза много скъпо и малкото количество, което българските парници произвеждат, се изнася заради по-високата цена.
Така у нас се продават турски, гръцки и македонски плодове и зеленчуци.

Дори картофите не са българско производство. У нас се отглеждат по 80 000 тона картофи годишно, а консумацията е 500 000 тона на година.

„Отдавна родната реколта е изчерпана, има останали количества в провинцията, но по борсите в големите градове картофите са внос”, обяснява Едуард Стойчев.

Според него цената на зеленчуци ще се повишава през следващите седмици. Причината е вакуум на пазара, който се получава до излизането на първата реколта от полска продукция.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »