Промишленото производство отчита ръст през януари

09 март 2015 - 13:54 |   Прочетена (846) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през януари с 2,0% в сравнение с декември 2014 г., когато регистрира повишение с 1,1%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това представлява подобрение на промишления сектор в страната за пети пореден месец, като за последно промишленото производството отчете понижение през август 2014 г.

Спрямо януари 2014 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира повишение от 1,7% през първия месец на настоящата година след повишение с 0,9% през декември. Това също представлява подобрение на производството в България за пети пореден месец след негативния тренд в сектора през юли и август 2014 г.

През януари повишение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,5%, както и в добивната промишленост - с 0,3% и в преработващата промишленост - с 0,8 процентни пункта.

На годишна база ръст на промишленото производство през януари е отчетен в преработващата промишленост - с 5,4%, като в същото време има спад в добивната промишленост - с 10,6% и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,3%, показват данните на НСИ.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижи през януари с 1,7% на месечна база след понижение с 0,3% през декември, задълбочавайки за четвърти пореден месец негативната тенденция в сила от октомври миналата година.

На годишна база строителството през януари спрямо януари 2014 г. отчете понижение от 4,2% след повишение от 2,3% през предходния месец. Това представлява първо влошаване на строителството на годишна база от месец май насам.

Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, се понижи през януари с 0,1%, но след повишение с 0,9% през декември, показват още данните на НСИ.

На годишна база оборотът в търговията на дребно през януари обаче нараства с 4,3% спрямо същия месец на 2014 г. и след повишение с 6,4% в края на миналата година, запазвайки по този начин тенденцията на растеж в сила от миналия май.

Днешните смесени данни сигнализират за колебливо икономическо оживление в началото на настоящата година с изключение на строителния сектор, който най-вероятно остава негативно повлиян от зимния сезонен фактор.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »