Плевнелиев издаде указ за назначаването на съдия Лозан Панов за председател на ВКС

03 февруари 2015 - 18:51 |   Прочетена (735) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Указът бе издаден след проведена от държавния глава среща с избрания от ВСС за председател на ВКС, съобщават от прессекретариата на президентската институция.

На срещата съдия Панов е заявил, че като ръководител на съда ще отстоява принципа за независимост на съдиите, тъй като това стои в основата на недоверието към системата.

Според него решенията на магистратите трябва да се вземат само въз основа на закона, а не под натиск или външни влияния.

Лозан Панов е поел и ясен ангажимент да работи активно за продължаване на реформата в съдебната система, предвидена в приетата от Народното събрание стратегия.

От президентството напомнят, че държавният глава и екипът му са проследили цялата процедура за избор на председател на ВКС, в рамките на която всеки един от кандидатите е представил публично своята визия по ключови за съдебната система въпроси.

"Неправителствени организации, магистрати и всички членове на ВСС имаха възможност да изразят становище, да поставят своите въпроси и да получат отговори. Кандидатурите бяха публично известни месеци преди ВСС да избере председател на ВКС. През този период всички заинтересовани можеха да изразят своята позиция. Непосредствено преди избора президентът призова всеки, който има отношение по темата, да изложи своите аргументи „за" и „против" кандидатите. По време на цялата процедура и към настоящия момент за нито един от двамата кандидати не бяха изнесени аргументи или факти, които да поставят под съмнение професионалните и моралните им качества. Изразени бяха критики единствено по отношение на самата процедура, но не и относно качествата на който и да е от двамата кандидати", се казва в съобщението.

Държавният глава е призовал провеждането на съдебната реформа да се превърне в реален процес, а не да спре до приемането на поредната стратегия. Президентът счита, че съдебната реформа е ключова, като трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, трябва да работят активно, за да гарантират правата на гражданите и спазването на принципа на върховенството на закона.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »