Президентът ще връчи управленски мандат на ГЕРБ

05 ноември 2014 - 08:20 |   Прочетена (956) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи днес управленски мандат на най-голямата парламентарна сила в 43-тото Народно събрание - ГЕРБ. Преди това държавният глава ще проведе среща с „Коалиция лява България", която е част от серията консултации с парламентарно представените партии.

Всички, с изключение на "Атака", участваха в конституционната процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет. Както повелява основният закон първият мандат е за най-голямата парламентарна група. Ако мандатът бъде върнат, следва втората - „Коалиция лява България", а третият се връчва по преценка на държавния глава.

ГЕРБ вече заявиха намерение да съставят кабинет, начело с лидера им Бойко Борисов и 11 министри от партията, 6-ма излъчени от Реформаторския блок и 1 от АБВ.

Днес преди обяд ГЕРБ ще проведат срещи с реформаторите, Патриотичния фронт и АБВ. Партията на Георги Първанов трябваше тази нощ да е взела решение дали и как ще участва в управлението.

Късно вечерта във вторник от ПФ изпратиха писмо до медиите, в което посочиха, че няма да подкрепят предложената програмна декларация на ГЕРБ и Реформаторите, тъй като сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите.

Във вторник след края на срещата с държавния глава председателят на ДПС Лютви Местан, заяви, че движението няма да подкрепи управление, което се крепи от Патриотичния фронт.

Очаква се съставът на новия кабинет "Борисов" да бъде гласуван от парламентарната зала в петък.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »