Русия праща втори хуманитарен конвой в контролираните от сепаратисти райони

25 август 2014 - 16:10 |   Прочетена (591) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Москва е информирала Киев за намерението си да изпрати втори хуманитарен конвой до контролираните от сепаратисти части на Източна Украйна. Това съобщи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

„Надяваме се вторият конвой да бъде изпратен през следващите няколко дни”, каза Лавров на пресконференция. Той добави, че съответстваща дипломатическа нота е изпратена в Киев в неделя, цитира го агенция „Фокус”.

Вторият руски хуманитарен конвой се планира да мине по маршрута на първия.

„Изпратихме вчера официална нота в министерството на външните работи на Украйна, в която информираме за нашите намерения да подготвим още един конвой с хуманитарна помощ. Приложили сме подробен списък с номенклатурата и количеството на товарите, които се планира да бъдат изпратени. В нотата изразяваме надежда за честно сътрудничество с украинските власти в съгласуването на всички необходими формалности”, каза Лавров пред журналисти.

 „Надяваме се, че предвид получения вече опит няма да отнеме толкова време, както бе в случая с първия”, добави министърът.

Русия е готова да способства вътрешноукраинския диалог, който да помогне на украинците да живеят в състава на една държава, заяви още Сергей Лавров.

 „Готови сме да работим във всякакъв състав, готови сме да помагаме на украинците да намерят споразумение помежду си, да им помогнем да съгласуват параметрите, необходими за това те да живеят в една държава с уважаването на всички малцинства – културни, езикови, религиозни”, каза Лавров. По думите му, най-важен е въпросът за децентрализирането на властта и какви компетенции ще имат регионите.

Срещата на 26 август в Минск, когато ще се срещнат руският президент Владимир Путин и президентът на Украйна Петро Порошенко, ще позволи да се определи на какъв етап се намират усилията за разрешаване на украинската криза, посочи министърът на външните работи.

„Всички очакват, че срещата в Минск ще позволи да се разменят мнения за това в какво състояние се намират усилията за започване на политически процес с цел разрешаването на кризата в Украйна”, каза Лавров.

Освен това Лавров заяви, че няма информация колона от руска военна техника да е навлязла на територията на Украйна. „Не съм чувал такова нещо, но дезинформациите за наши нахлувания са предостатъчно”, каза руският министър, отговаряйки на въпрос за съобщенията в медиите, че колона от военна техника е влязла от Русия в Украйна в района Маркино.

В изказването си Лавров определи действията на украинските сили срещу мирните граждани като военно престъпление.

„Украинските сили, и нямам предвид само армията, а също и батальоните, които не се подчиняват на никого, освен на олигарсите, които ги създават със свои пари, както и Националната гвардия, частично сформирана от „Десен сектор”, който продължава да действа сам по себе си без Националната гвардия – начинът, по който се отнасят към мирните граждани, това е чиста проба военно престъпление”, каза Лавров. „Не съм видял нищо подобно от страна на опълченците. Когато вземат някого в плен или когато на тяхна страна преминават военнослужещи в украинската армия, им се оказва помощ, включително медицинска”, добави Лавров.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »