Работата се отразява негативно върху здравето на 43% от българите

25 април 2014 - 15:24 |   Прочетена (937) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Работата се отразява негативно върху здравето на 43% от българите. Това показва национално изследване на условията на труд, което обхваща 200 хиляди души, работещи във всички сектори на икономиката и предприятията в страната.

Данните бяха представени от директора на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев.

Стресът е масово разпространен сред работещите. Близо 40% са отговорили, че работят в стресираща среда. Всеки трети трябва да се справи със задачите си в кратки срокове, а всеки пети работи на бързи скорости.

Най-честите оплаквания са от обща умора (45%), стрес (40%), болки в гърба (37%) и мускулни болки в раменете, врата и крайниците. Служителите от различните професионални сфери се оплакват и от често главоболие, проблеми със зрението, слуха и дори с кожата.

Според работниците най-сериозни рискове за здравето има в секторите „Образование" (77%) и „Хуманно здравеопазване и социална работа" (63%).

На вредните вибрации от инструменти и силния шум от машини са изложени най-вече заетите в добивната и преработващата промишленост.

Проучването е направено за проект "Превенция за безопасност и здраве при работа", на стойност над 13 млн. лв. Финансирането е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Разработени са системи за безопасност и здраве при работа, които включват процедури и приложни документи как да се управлява тази дейност в предприятията.

Работодателите могат да получат идеи за подобряване на работната среда от 30 кодекса за добри практики и инструменти за оценка на риска в различните икономически дейности.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »