ГЕРБ поиска оставките на двама министри и зам.-министър Иванов

28 март 2014 - 13:39 |   Прочетена (1336) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

ГЕРБ поиска три оставки в декларация, прочетена от трибуната на парламента. Те посъветваха премиера Орешарски да вдигне доверието си от двама министри - на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на отбраната Ангел Найденов и зам.-министъра на отбраната Иван Иванов. Причината е в непрозрачните процедури при строежа на оградата при границата ни с Турция, предава „24 часа”.

От ГЕРБ смятат, че има неизпълнение на проект, свързан с едно от най-силните звена на националната ни сигурност. 

"Първа стъпка е да бъде отстранен зам.-министър Иван Иванов, който умишлено се е опитал да прикрие явни нарушения и злоупотреби. Заблудил е и парламента" прочете депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-отбранителен министър Валентин Радев. По думите му приемникът му Иванов е допуснал и опетняване на военнослужещите, тъй като на Сухопътни войски е възложено да подготвят обществената поръчка при изграждане на стената.

"Повече от месец от ГЕРБ предлагат да се проучи 30-километрвото съоръжение по българо-турската граница. Вие от управляващото мнозинство станахте съучастници в прикриването на фактите по неговото изграждане," каза от трибуната Радев.

Депутатът разказа, че неясни неща и грешки са съпътствали това защитно съоръжение. Не е ясно защо, след като е поръчано от МВР и е за нуждите на МВР, е възложено за изпълнение на военното министерство, обясни Радев. "Индикативната сума нарастна с повече от 4.5 млн. лева. Това бе потвърдено и от проверка на Инспектората на МС. Липсва логично обяснение защо е възложено на Сухопътни войски да прави доставка за услуги”.

Радев обясни, че в този вид въоръжени сили до тогава са организирали само малки обществени поръчки до 60 000 лева. Защо толкова трудоемка и сложна задача бе възложена на Сухопътни войски, за които те нямат капацитет да се справят.
Седмица преди инспекцията от МС във Военното министерство има проверка от Инспектората на Министерството на отбраната Иван Иванов и там няма констатирани нарушения. Проверката от МО е водена така, че да прикрие нарушенията, смята Радев.

"Не е морално за управленските грешки на политическото ръководство да са обвинени военните. От ГЕРБ се обявяваме твърдо против прехвърляне на отговорност към военните и призоваваме началника на отбраната да освободи от отговорност военните. От ПГ ГЕРБ питаме кой предложи военнослужещите да се превърнат във висококвалифицирани строители. Кой и защо е възложил Сухопътни войски да организират процедурите по избор", каза депутатът от партията на Бойко Борисов.

Да бъде поета политическа отговорност от Министерството на отбраната. Не сме съгласни МО от символ на държавността да се превръща в място, където се прикрива отговорността, завърши Радев.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

ромче
28 март 2014 - 13:46
1
- тате, искам колело!
- може татовата, ама друг път
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »