Овчаров: Енергетиката се управлява от случайни хора

11 февруари 2014 - 09:39 |   Прочетена (631) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Енергетиката се управлява от случайни фигури - кърпят се дупки, което е признак, че няма сериозна визия за сектора". Това заяви в интервю за "Дарик" бившият икономически и енергиен министър Румен Овчаров.

"Всички са случайни фигури в енергетиката. Всички, които в момента управляват енергетиката - казвам го едно към едно, нека да го знаят българите на кого са оставили цялата енергетика, са случайни фигури с изключение на Иван Генов в АЕЦ "Козлодуй", и Митю Христозов, който е в БЕХ. Други имена не се сещам. Всички, включително и тези постове, които изискват специфична квалификация", каза Овчаров.

Той каза, че не знае какво точно министърът на енергетиката Драгомир Стойнев разбира под "стабилизиране" на НЕК, след като загубата на държавната компания за миналата година е над 400 млн.

"Сега с разни счетоводни хватки ще я докарат до 300 млн. лв. загуба, а задълженията са над 200 млн.", каза Овчаров. Той допълни, че енергийният холдинг върви по същия път. "Това е кърпене на дупки, не е признак за сериозна стратегическа визия", заключи Румен Овчаров.

На въпрос дали кабинетът има стратегическа визия за промишлеността и линията, по която то е тръгнало за реиндустриализация, Овчаров отговори:

"Начинът, по който се тръгна е популистки. Кой и по какъв начин определи, че "Химко" е предприятието, което трябва да спасим? Кой направи икономически анализ, кой направи технически анализ, за да видим какво е необходимо, къде ще продаваме, на какви цени ще произвеждаме. Не съм чел такова нещо. Ще спасяваме "Ремотекс". Защо "Ремотекс"? Защо не някое от работещите предприятия, ако щете частни предприятия, които са били управлявани по-добре", попита Овчаров. Той заключи, че става дума за "проба-грешка" и сподели, че според него не трябва да се харчат пари така.

БСП върви по острието на бръснача в тази ситуация - кабинетът е плод на много тежък компромис от страна на БСП, но левицата трябва да е първа политическа сила на евроизборите, защото без политическа стабилност ще се въртим около 1 процент икономически растеж и ще се чудим кой ни е виновен, коментира още Овчаров. Той даде за пример Румъния, която въпреки финансовата и икономическата криза сега има растеж от 4.5%.

"Този компромис, ако е приемлив, то той е приемлив само от гледна точка на това, че свалихме Бойко Борисов от власт, защото връщането на ГЕРБ на власт ще бъде път на България в съвсем друга посока", коментира още Румен Овчаров. Според него обаче действието на АБВ и Георги Първанов е грешно, защото затруднява направата на следващата крачка - да се направи връщането на Борисов на власт невъзможно, а това минава през победа на БСП на изборите и загуба на ГЕРБ.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »