КЗК ще проверява „Софийска вода” заради лихвите върху прогнозни сметки

10 февруари 2014 - 12:29 |   Прочетена (543) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва разследване за злоупотреба с монополно положение от "Софийска вода", съобщиха от ведомството. Сигнал към антимонополния орган подаде преди два месеца омбудсманът Константин Пенчев, съобщава в. "Труд".

Самият той е получил жалба от жител на София, който твърди, че столичният доставчик на вода неправомерно му начислява лихви върху прогнозни сметки. След като направи проверка, Пенчев предаде случая на КЗК в началото на декември.

Според общите условия дружеството трябва да начислява законна лихва на потребителите, които не си плащат водата навреме. Изрично в тях обаче е записано, че лихвата е дължима върху стойността на използваната от абоната вода.

В същото време "Софийска вода" е длъжна да засича водомерите на три месеца. В останалите два месеца клиентите на дружеството могат да дадат самоотчет, но самото то прави прогноза на базата на досегашното потребление на съответния клиент.

Според заключенията на омбудсмана и първоначалната проверка на комисията лихвата не би трябвало да се начислява на условна база за потребление. След като КЗК направи проверка обаче, ще може да каже дали действително има нарушение на закона или не.

По право "Софийска вода" е монополист на столичния пазар за предоставяне на водопроводни и канализационни услуги. Според Закона за защита на конкуренцията обаче дружеството няма право да злоупотребява със своя монопол и да налага неправомерни задължения на своите клиенти. Ако бъде установено, че компанията е в нарушение, тя може да получи глоба от 8% върху оборота си за предхождащата санкцията година.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »