С 6.3 млн. лева повече приходи от данъци събра през 2013 община Пловдив

09 януари 2014 - 12:58 |   Прочетена (664) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

С 6.3 млн. лева повече приходи са постъпили в общинската хазна на Пловдив от местни данъци и такси през 2013 година спрямо предходната 2012-та. Това заяви пред Дарик шефът на дирекция „Местни данъци и такси" Цвета Попова.

По думите й това се дължи както на факта, че през миналата година имаше увеличение на някои данъци, така и на това, че много хора започнаха да погасяват старите си задължения.

Това се наблюдава най-често при плащането на данъка за автомобилите, защото те не могат да минат задължителния годишен преглед без платен данък.

Общо събраната сума за 2013-та година е 72.3 млн. лева, най-голяма част от която е от такса „битов отпадък" - 28 млн., данък „недвижимо имущество" - 17.2 млн., и данък МПС -14.5 млн.лева. И по трите пера се наблюдава сериозно преизпълнение на предварително заложените суми.

Най-ниска събираемост има при патентния данък - 800 хил. лева.

Няма промяна в реда и сроковете за плащане на местни данъци и такси, каза още Попова. Налозите за 2014 година започват да се събират от 1 март на две вноски. Гражданите и фирмите, които си платят задълженията до 30 април, имат право на 5% намаление.

Попова напомни, че срещу некоректните платци се завеждат изпълнителни дела, като им се запорират заплатите и имуществото.

„Това се случва, само когато търсим длъжника, но той не проявява воля и желание за изплащане на дълга си", обясни тя.

„Обикновено, когато хората дойдат при нас и проявят желание за погасяване на дълговете си, винаги се договаряме и намираме начини да се разберем. Не сме толкова страшни", категорична бе Цвета Попова.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »