Съдия Крънчева отново се разболя за делото на Вальо Топлото

18 октомври 2013 - 16:36 |   Прочетена (748) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Делото  срещу бившия изпълнителен директор на столичната "Толофикация" Валентин Димитров – Вальо Топлото, за пране на пари и данъчни престъпления, бе отложено за пореден път - този път за началото на  декември. Председателят на съдебния състав съдия Петя Крънчева не се появи на заседанието от 9:30, като посочената причина беше, че се е разболяла, съобщиха от Софийски граски съд. За отсъствието й тя е посочила "внезапно възникнали медицински причини".

Няколко часа по-късно тя е била забелязана в съдебната палата днес сутринта, пише Дневник.бг, като се позовава на очевидци.

Преди време в края на март  друго дело с висок обществен интерес - срещу  бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, което съдия Петя Крънчева гледа, беше отложено със същия мотив - "внезапен здравословен проблем". Тогава  сайтът "Правен свят" съобщи, че същият ден тя се е появила в съда и е разпределяла дела по мерки за неотклонение.

За последните две години, делата срещу  Валентин Димитров, Веселин Георгиев и за смъртта на арестанта Пламен Куцаров, са били отлагани над 12 пъти поради същите причини – заболяване на съдия Крънчева или някой от нейния съдебен състав.

Предходното заседание срещу бившия шеф на "Топлофикация" беше отложено заради болен съдебен заседател, а и не се яви нито един от седемте призовани свидетели. Те трябваше да бъдат разпитани днес, като заседанието прокуратурата беше призовала още четирима души.

Димитров беше обвинен през 2006 г.м а това е четвърта година, в която процесът продължава.

"Капитал" припомни преди време, че от началото на делото, то е имало над 30 заседания, като продължително  гледане и отлагане на дела е "запазена марка" за съдия Крънчева.

Така например, процесът за изчезналите милиони на Майкъл Чорни, по което подсъдим беше Павел Тренев, продължи девет години, този за убийството на Бай Миле – пет години, срещу бившия земеделски министър Венцислав Върбанов – четири години.

Преди време "Медиапул" съобщи, че съдия Крънчева е забавила изписването на мотивите по почти всичките си дела. Многократно медиите са съобщавали, че постановени от нея съдебни актове са антидатирани (носят дата по-ранна от реалната).

Предишният състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) се осмели да възложи проверка за делата на Крънчева едва в края на мандата си и след зелена светлина от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Проверката продължи осем месеца, като обхващаше период от една година, но резултатите от нея бяха по-скоро повърхности.

През април на новите членове на съдебния съвет беше съобщено, че Крънчева е забавила с повече от година девет от общо 93 дела.

Според част от резултатите на проверката председателят на СГС Владимира Янева (и семейна приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов) е намалила постъпващите при Петя Крънчева дела, като е издала четири заповеди, които са били в сила от края на юли 2011 до края на март 2012 г. Според данните от доклада председателят на СГС не е посочил аргумент в заповедите си. Янева се е позовала само на разпоредба от Закона за съдебната власт, отнасяща се до работата на ръководителя при организацията на работата на съответния му подчинен съд.

Малко по-късно ВСС все пак се реши и образува дисциплинарно производство срещу Крънчева, което според източници на "Дневник" ще приключи скоро. Предложението ще бъде наказанието да е "забележка". Преди време председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров заяви, че с магистрата ги свързва дългогодишно "близко приятелство", което, по думите му, приключило през 1998 г., тъй като пътищата им се разделили.

И Крънчева, и Тодоров са работели като  следователи в Столичната следствена служба. Според източници на "Съдебни репортажи" двамата дори са работили в една стая. Тодоров отрече, като нарече твърдението – "фантазии"

Междувременно от Инспектората към ВСС се оплакаха, че журналистите им задават въпроси за Петя Крънчева и определиха това като настиск над работата на инспектората.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »