Кабинетът готвел децентрализация на здравната каса

02 октомври 2013 - 16:37 |   Прочетена (780) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Подготвяме първи стъпки за децентрализация на здравната каса, заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова.

Бившият здравен министър при управлението на ГЕРБ попита какви мерки ще предприеме правителството по отношение на това българските граждани да се осигуряват така, че да няма недостиг в здравната каса.

„Вярно е, че в последните десетина години здравната система функционира в режим на перманентен недостиг на средства”, призна Орешарски. „НЗОК изпитва сериозни трудности с финализиране на тази година. Дори чисто алгебрично да погледнете каква част е изразходвана за първото полугодие, ще видите че е над 50%. Мерките, които ще предприемем ще бъдат дискутирани при проектобюджета за следващата година”, обясни той.

Орешарски отбеляза, че са набелязани и редица мерки по промяна на механизмите на търговете, с които се доставят лекарствата.

„Имаме амбицията за скъпоструващи лекарства да въведем централизирани търгове, за да се намали стойността на лекарствата. Други мерки са насочени към по-добра събираемост на здравните осигуровки. Значително нараства броят на здравно неосигурените през последните години. Подготвяме първи стъпки за децентрализация на здравната каса, демонополизация, по-ефективен контрол”, посочи министър-председателят.

Монополното положение на НЗОК е в основата на трудно въвеждане на механизмите за събиране и разходване на средствата, каза още Орешарски.

В реплика Десислава Атанасова заяви, че премиерът и здравният министър си противоречат в изказванията, отбелязва vesti.bg.

„С удивление установявам, че министърът на здравеопазването в последните няколко седмици си противоречи с казаното от вас. Таня Андреева отрече, че ще има различно възлагане на обществените поръчки за 2014 г. по отношение на лекарствените продукти. Управителят на НЗОК Румяна Тодорова твърдеше, че няма да има връщане на лекарствоснабдяването. Моля, когато обсъждате идеи, да го правите толкова публично и прозрачно, за да могат и тези български граждани да вземат отношение”, коментира Атанасова.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »