Станишев: Ветото на президента би било политическо, не конституционно

06 август 2013 - 15:19 |   Прочетена (830) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Вето на президента Росен Плевнелиев на актуализацията на бюджета ще бъде политическо, не конституционно. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде Агенция „Фокус”.

 „Ако се наложи вето, ще предложа на финансовия министър всички искания на хора с увреждания и други социални групи да се препращат към президентската институция. Ако се наложи такова вето ще трябва да се постави знак за равенство между Росен Плевнелиев и Симеон Дянков. Ако се наложи вето, това би означавало запазване на политиката на Дянков. Искам да споделя това, за да е наясно президентът каква отговорност поема”, посочи Станишев.

Огромна част от хората искат промяна. Промяна на какво? След протестите през зимата, най-влиятелните партии влязоха в парламента, каза още Станишев. Конфигурацията в парламента след парламентарните избори не е променена.

„Наред със спонтанно протестиращите сега, голяма част от протеста е контролиран. Единият интерес е на партия ГЕРБ, на Борисов и на Цветанов. Те най-много се страхуват да не загубят контрол върху партията и парламентарната група. Колкото по-скоро има избори, толкова по-голям шанс да консолидират контрола на ръководството. Другият кръг е традиционната десница, която се пребоядисва в реформаторско обединение. Третият кръг са нови десни проекти. Това са няколко кръга, които целят ескалация на протестите”, посочи Станишев.

„Ние сме готови да търсим национално съгласие – правила за добро и прозрачно управление. Готов съм да говоря с всички парламентарно представени партии и малки партии извън парламента. Аз съм за явни разговори на принципна основа – къде може да се търси съгласие. Коалиция БСП-ГЕРБ би запазила статуквото и БСП да стане част от това статукво. Готов съм да говоря с ГЕРБ за политики”, добави Станишев.

 „Не съм в течение на решенията на ръководството на парламента за НЦИОМ. Може би в БАН е мястото на такава държавна институция като научно-изследователско звено”, посочи Станишев.

„Настояваме да има прозрачност за собствеността на медиите. Ще предприемем законодателни мерки, но не зависи само от нас”, допълни председателят на БСП.

„Ние заставаме зад увеличение на минималната работна заплата на 340 лв. от 1 октомври. Това няма как да стане без актуализация на бюджета. Трябва да бъде обсъдено в Съвета за тристранно сътрудничество”, обясни Станишев. „Преговори не водим с никого”, в отговор на въпрос дали БСП води преговори с ПП „Атака” в случай на вето на бюджета от президента.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »