Парламентът даде зелена светлина за милиардния дълг

01 август 2013 - 11:35 |   Прочетена (753) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Парламентът разреши на Министерски съвет да поеме външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до един милиард лева или тяхната равностойност в друга валута. Това стана при приемане на текстове от актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2013 г, предаде „Преса“.

 За предложението на вносителя гласуваха 107 народни представители, 87 бяха против, а седем се въздържаха. Поставено е условие за последваща ратификация при взимане на такова решение от правителството.

Депутатите решиха още максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г., да е три милиарда лева, а не както беше в закона за държавния бюджет за 2013 г. - два милиарда лева.

Вчера, след като на два пъти беше удължено работното време на парламента, заседанието беше прекратено без точката за актуализацията на бюджета да бъде изчерпана докрай.

БСП и ДПС се уплашили от опозицията в лицето на ГЕРБ, а не от протестиращите, и затова вчерашното пленарно заседание е било прекратено. Това обяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева. Такова поведение, по думите й, се казва "гьонсуратлък".

 "Спрете да се държите като девици в изповедалня, обяснете защо искате да теглите този заем, който ще плащаме ние, децата, внуците ни, за какво точно ще се използва въпросното финансово задължение", призова Караянчева. Защото нямало кой да повярва на твърденията за пропадане на държавата, за пробит бюджет.

Според нея хората няма как да повярват на управляващите, защото до преди месец те са обяснявали, че имат лостове да се справят с кризата и са се усмихвали от екрана "като шоколадови вафли". Първите месеци, продължи Караянчева, назначавахте ваши хора, вместо да се съсредоточите върху събирането на данъци и акцизи, върху борбата с корупцията и контрабандата, тръгнахте да уреждате партийни членове. И отбеляза, че само за месец данъчните приходи са намалели със 110 млн. лв. , но не това е приоритет за властта, а ДАНС и СРС-тата.

Ако парите не стигат, как ще обясните увеличението с 30 на сто на заплатите на новоназначените областни управители, вкарахте ваши партийни функционери в бордовете на директорите на държавни фирми и болници, обърна се към мнозинството в пленарната зала Цвета Караянчева. Тя упрекна управляващите и, че разделят хората на софиянци и провинция, управляват на гърба на "палките и щитовете на полицаите" и имат нахалството да кажат, че при предишното правителство хората не са могли да гъкнат.

Жалки са напъните ви да обвинявате протестиращите в агресия, кмета Фандъкова - в пристрастия, а Бойко Борисов - във всички земни грехове, прочете още в декларацията Караянчева. Ипредупреди: "Полифонията е обратното на комунизма, невъзможно е всички ноти да са равни и важни по важност. Обърнете внимание за полифонията на протестите, ако не искате да ви ступат с диригентската палка".

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »