Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е освободен от поста

01 юли 2013 - 08:32 |   Прочетена (1115) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е освободен от поста, съобщи Нова телевизия. Решението било на финансовия министър Петър Чобанов, но той го е консултирал с министър-председателя.

По правило директорът на "Митници" се избира от министъра, но се назначава от премиера.

Танов е освободен, но още се води на работа, защото е в  болница и реално ще напусне, след като изтече болничният му лист.

Танов сам заявил, че иска да напусне или да се пенсионира. След това заради жлъчна криза влязъл в болница.

На поста временно е досегашният зам.-директор Борислав Борисов. 

Финансовият министър се кани да обяви конкурс.

Смяната е трябвало да стане поне преди три седмици, твърдят източници на в. "24 часа".

Пак според тях, в министерството възможни наследници на ген. Танов са и.д. шефът Борислав Борисов, бившия шеф от времето на Сакскобургготски Асен Асенов и дори популярният от многото си медийни изяви Емил Димитров, по-известен като "Ревизоро".

Генерал Танов беше назначен за директор на Агенция "Митници" на 6 август 2009 г., непосредствено след парламентарните избори, спечелени от ГЕРБ.

"На държавата й трябват повече приходи и главната задача на Танов е да намери тези възможности и решения, така че да помогне и на бюджетната обстановка, а и за съкращаване на контрабандата", каза тогава финансовият министър Симеон Дянков.

Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана. От 2002 г. оглавява Регионалната дирекция на вътрешните работи в Русе. С указ на президента през 2004 г. е удостоен със звание "генерал-майор" от МВР. През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР.

През юли 2007 г. подаде оставка и влезе в тежък конфликт с тогавашния министър Румен Петков. Генералът напусна системата на МВР с аргумента, че не може да работи в корумпирана среда. Той направи разкрития за корупционни схеми в МВР, свързани с арестувания зам.- директор на службата Иван Иванов-Рилски.

По-късно, през март 2008 г., по повод случващото се в МВР той заяви, че "институции, които решават въпросите по политическа целесъобразност, а не според закона, рано или късно се израждат и стават опасни за държавата"

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »